Швидше за все, популярність зелений чай набув завдяки своїм унікальним властивостям, що наполегливо рекламується чайними компаніями.
А зеленому чаю справді є чим похвалитися. Щодо смаку, то навряд чи він є визначальним фактором при виборі, який споживач робить на користь зеленого чаю.
Як відомо, зелений чай тисячі років п'ють мешканці азіатських країн. Статистика ж має у своєму розпорядженні відомості, що в Китаї та Японії, наприклад, відсоток захворюваності населення на серцево-судинні захворювання, рак стравоходу та сечового міхура значно менший, ніж в інших країнах. Вважається, що така ситуація склалася багато в чому завдяки регулярному вживанню жителями цих країн зеленого чаю, що має антиоксидантні властивості та містить високу кількість поліфенольних сполук. Але на цьому унікальні властивості зеленого чаю не закінчуються.
Поліфеноли зеленого чаю виявилися справді чарівними. Вони сприяють прискоренню метаболізму, а отже – схуднення та підтримці нормальної ваги. Зелений чай у діабетиків нормалізує рівень цукру в крові після їди. Він не дає утворюватися тромбам у судинах, оскільки має антикоагулянтні властивості.
Поліфеноли зеленого чаю змінюють на нашу користь співвідношення "хорошого" і "поганого" холестерину в організмі, а також відновлюють нейронні зв'язки, не даючи розвиватися хвороби Альцгеймера. Амінокислота L-тіанін, що міститься в листі зеленого чаю, покращує мозкову діяльність, може позбавити від депресії, нервової напруги та дисфорії. Катехіни зеленого чаю забезпечують антибактеріальні, антисептичні та сечогінні властивості цього напою, знижують ризик виникнення глаукоми та інших хвороб очей.
Також зелений чай нормалізує стан шкіри, допомагає боротися з її старінням та появою зморшок, тому що бета-каротину в ньому більше, ніж у моркві, а вітаміну Е більше, ніж у шпинаті. А ще зелений чай зміцнює зубну емаль, але тут важливо дотриматись міри: якщо ви дбаєте про зуби, вибирайте дорожчі сорти чаю, тому що в дешевому зеленому чаї фтору значно більше норми.
У зеленому чаї мінеральні речовини становлять близько 7%. Це необхідні організму калій, фосфор, кальцій, магній, а також невеликі кількості цинку, марганцю та міді.
Добовий ліміт зеленого чаю
Як не корисний зелений чай, відчути ефект від його вживання неможливо, якщо ви випиваєте в день одну-дві чашки цього напою. Виробники рекомендують пити на добу щонайменше п'ять чашок зеленого чаю, а особливо жадібні маркетологи просувають ідею про десять чашок на день. Але тут також не все однозначно. Адже зелений чай містить кофеїн, який сприяє підвищенню артеріального тиску. Занадто велика кількість зеленого чаю може викликати безсоння, а також знизити здатність організму засвоювати вітаміни та корисні мікроелементи. Так що гіпертонікам, вагітним дамам і людям, чутливим до кофеїну, десяти і навіть трьох чашок на день може бути забагато. Людині, яка не має особливих проблем зі здоров'ям, оптимально випивати за день три-чотири чашки зеленого чаю, але краще це робити в першій половині доби, щоб уночі спокійно спати, а не мучиться від безсоння.
Багато хто п'є зелений чай із добавками, зокрема, з молоком. Але, виявляється, зелений чай, розведений молоком, втрачає половину своїх корисних властивостей. Не працює для зеленого чаю та наша звична система двочайникової заварки. Заварений зелений чай п'ється як такий, а не розлучається окропом, як чорний.