Чайний напій, по суті, це запарене листя чайного дерева, яке росте на плантаціях Китаю, Індії, Японії.
Це найбільш дорогі та затребувані види сировини, що славляться незабутнім ароматом, смаком та неперевершеними цілющими властивостями. Однак сучасні споживачі нашої країни вважають за краще називати чаєм усі трав'яні настої, які отримують шляхом заварювання стебел та листя різних трав.
Які бувають види чаю?
Класичні види чаю - це ті, які одержують із чайного листа:
- Чорний – найпопулярніший серед споживачів європейських країн. Китайці називають його червоним, оскільки він має червонуватий відтінок настою. Цей сорт отримують шляхом сильного окислення сировини, що призводить до терпкого насиченого смаку напою;
- Зелений - цей сорт сировини зазнає найменшої ферментації, що дозволяє зберегти високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів у складі готового напою. Настій чаю має золотистий відтінок та приємний трав'яний присмак. Найчастіше його використовують у країнах Азії;
- Білий - чай, у складі сировини якого є нирки чайного дерева. Особливо затребуваний у Китаї, де вважають його найкориснішим серед усіх сортів. Колір напою світло-жовтий;
- Жовтий чай – це слабоферментована сировина. Якщо говорити про рівень окислення, вона знаходиться між білим та зеленим. Його складно придбати у країнах Європи, оскільки він вважається дуже рідкісним. Тому, щоб купити жовтий ґатунок, доведеться відвідати Китай;
- Улун - вважається середньою ланкою між чорним та зеленим сортом. За ступенем окислення може бути сильноферментованим - на зразок чорного чаю, і слабоферментованим - ближче до сортів зеленого чаю. Настій улуна має градієнт від світло-жовтого до світло-коричневого відтінку;
- Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій, відповідно;
Яким буває смак чаю?
Якісний чай не буває несмачним. Смакова гама цього напою досить велика. Залежно від обраного сорту, ступеня ферментації, розміру листя та способу заварювання ви отримаєте гаму незабутніх відчуттів. Якісний настій, як правило, має приємну гіркоту та терпкість із солодким післясмаком.
Якого кольору буває чай?
Існує кілька колірних відтінків сортів, які відрізняються за смаком, текстурою, кольором листя та заваркою:
- Чорний – міцний насичений настій темно-коричневого кольору;
- Зелений - світло-бурштиновий колір заварювання;
- Білий – ніжний бежевий, майже прозорий відтінок;
- Червоний – листя каркаде (китайська троянда) – насичений бордовий колір;
Як визначити сорт чаю?
Сорти сировини визначаються за такими критеріями:
- Колір сухих чаїнок;
- Аромат;
- Скрученість листя;
- Розмір та текстура;
- технологія обробки;
- Ферментація;
Як визначити чи є барвник у чаї?
Як правило, в натуральному чаї відсутні барвники. Однак якщо ви хочете розвіяти сумніви, можна залити суху заварку холодною водою. Якщо вода набуде будь-якого відтінку, це буде свідчити про наявність барвників у складі. У натуральній сировині присутні олії, які можуть офарбити холодну воду лише через 3-9 годин.
Як зрозуміти, що чай натуральний?
Якість та натуральність сировини визначається так:
- Отсутствие мусора и чайного порошка;
- Отсутствие красителей (проверяется завариванием в холодной воде);
- Стоимость (слишком дешевые напитки не могут быть полностью натуральными);
- Страна производитель и репутация торговой марки;
Яким буває чай?
Класичні напої
- Чорний;
- Зелений;
- Жовтий;
- Білий;
- Улун;
- Пуер;
Крім того, чаєм споживачі називають настої, отримані з трав, рослин та фруктів:
- Мате;
- Каркаде;
- Ройбуш;
- Анчан;
- Фіточаї (трав'яні та деревні збори).
Поділяються на категорії: Суцвіття, З листя трав, Коріння трав'яних рослин, З кори дерев, З насіння;