За популярністю чай поступається лише воді. Щодня у світі випивається понад 2 000 000 000 чашок чаю. Але тільки близько 20% всієї кількості чаю, що випивається, становить чай зелений.
І це дивно, тому що за своїми властивостями зелений чай набагато корисніший за чорний і червоний чай. Обумовлена його користь тим, що під час виготовлення листя зеленого чаю піддаються мінімальної ферментації.
Найбільшого визнання зелений чай отримав серед жителів Китаю, Японії, Кореї та інших східних країн. Тут вирощують сотні сортів чаю, смак і властивості яких різняться залежно від того, на якій висоті і за якого клімату росли чайні кущі, в який час доби було зібрано чайне листя і яким чином зібране листя оброблялося.
Мода на зелений чай прийшла до західних країн лише наприкінці 19 століття. Але через своєрідний смак він особливим попитом не мав. Зате сьогодні вживання зеленого, а не чорного чаю характеризує людину як просунуту і дбає про своє здоров'я.
Склад зеленого чаю
Зелений чай містить велику кількість хімічних сполук та речовин. У його листі знайдено понад 300 компонентів та органічних сполук. Найбільш об'ємні - кофеїн (у вигляді молекули теїну, в якій він пов'язаний танінами), амінокислота L-теанін, специфічні фенольні сполуки чаю у вигляді епігалокатихіну, епікатехіну, епікатехіну галлат і епігаллокатехіну галлат. У меншій кількості містяться амінокислоти серин, аланін, аргінін та глутамін у чистому вигляді. Також до складу чорного чаю входять мінерали та вітаміни, клітковина. Саме такий набір компонентів робить склад зеленого чаю унікальним: наприклад, тільки в його листі міститься L-теанін, та ще й у поєднанні з іншими речовинами, які будуть корисні для організму в цілому, але також прямо та позитивно впливають на біохімію мозку, людську психіку. , ЦНС загалом.
Якщо пити зелений чай постійно, можна розраховувати на величезний список позитивних ефектів без неприємних наслідків. Головне пити його в міру сумарно не більше двох літрів на день. Людина, що випив кухоль зеленого чаю, починає швидше і активніше мислити, у нього підвищується концентрація та швидкість реакції, покращується робота нервової системи, стає чіткішим зір.
Особливий склад пояснює, чому корисні властивості зеленого чаю такі різні. Тут і впливом геть нервову систему, і здоров'я серця разом із судинами, і уповільнення процесів старіння. Отже, яка користь зеленого чаю, якщо казати коротко:
- він тонізує і бадьорить, підвищує працездатність та піднімає настрій;
- знищує хвороботворні бактерії, знижуючи ризик вірусних, бактеріальних хвороб;
- знижує рівень холестерину - причому, лише холестерину шкідливого, який може бути причиною хвороб серця та судин. Корисний холестерин, який по суті є жиром і життєво важливий для багатьох органів, залишає на місці;
- виводить токсини та шлаки - до складу чаю входять антиоксиданти, що пов'язують ті токсини, для яких у організму немає власних рецепторів, і допомагають швидше та глибше позбавлятися баласту;
- уповільнює старіння - причому йдеться про старіння на клітинному рівні. Воно відбувається через накопичення у клітинах токсичних речовин, з якими вони не можуть впоратися самостійно. Речовини зеленого чаю допомагають клітинам вчасно очищатися, зберігаючи працездатність;
- знижує ризик захворювань очей, знімає напругу в м'язах очей;
- зменшує ризик серцево-судинних захворювань - і побічно, очищаючи судини від зайвого холестерину, і прямо, адже дубильні речовини добре підтримують серцевий м'яз;
- є профілактикою діабету, оскільки має здатність знижувати рівень цукру в крові;
- зміцнює імунітет завдяки високому вмісту антиоксидантів у своєму складі. Ці речовини стимулюють вироблення клітин імунітету, допомагають боротися з наслідками окислювального стресу та пов'язувати вільні радикали;
- очищає та відновлює організм після отруєння, оскільки має здатність пов'язувати токсичні речовини, незалежно від їх походження (харчові, синтетичні, продукти гормонального розпаду);
збільшує швидкість метаболізму на 4% (без підвищення серцевого ритму).