Пропонуємо до вашої уваги різні варіанти заварювання чаю високої якості.
Це допоможе вам отримати максимальне задоволення від чаювання та розкрити найкращі властивості чаю повноцінно – аромат, смак, післясмак, вплив. Як правильно пити чай для отримання користі, а чи не шкоди.
Ці прості правила актуальні також і в умовах, коли провести повноцінне китайське чаювання неможливо.
Важливі аспекти при заварюванні чаю:
1. Для чаю використовують свіжу воду першого кипіння. Необхідно кип'ятити воду один раз до утворення слабкого хвилювання на поверхні та невеликих пухирів.
Важливо: вода має при цьому саме скипіти, а не бути википілою. Вкрай бажано, щоб вода була джерельна або покупна бутильована. Підходить також хорошої якості фільтрована вода.
Перед заварюванням зелених, жовтих та білих чаїв воді після закипання дають охолонути до 75–80 градусів. Улуни та пуери можна заварювати окропом.
2. Посуд для заварювання повинен бути попередньо прогрітий окропом.
3. Чай заварюється багаторазово, до 5-10 разів. Кількість заварювань залежить від кількості сухого листа на чайник, а також сорту чаю.
4. Після чергової затоки чаю гарячою водою чай майже відразу розливається по чашках.
5. Чайний лист після зливу чаю залишається в чайнику без води, щоб уникнути перезаварювання.
6. Чай необхідно пити не охололим.
7. Чай максимально розкриває свої смакові особливості, а також приносить максимальну користь організму тільки за умови, що все вищезазначене дотримується.
Пропонуємо наступний спосіб дій:
1. Закип'ятити воду до появи перших бульбашок.
2. Перелити воду в термос.
3. Взяти чайник для заварювання чаю або гайвань, об'ємом рівний обсягу чашок за кількістю людей. Якщо чашки об'ємом 100 мл, чай п'ють три людини, отже чайник має бути об'ємом 300 мл.
4. Прогріти окропом чайник, також прогріти чашки і чахай.
5. Сухий чайний лист для заварювання помістити на гарну тарілочку або спеціальну ємність «чахе» (чайна коробочка).
Отже, у нас є: термос із окропом, чайник для заварювання (порожній та прогрітий), чашки за кількістю людей (прогріті), сухий чайний лист.
6. Висипаємо чай у прогрітий чайник для заварювання.
7. Чай заливається водою з термоса, і майже відразу розливається по чашках (або в чахай, а з чахаючи по чашках). При цьому необхідно простежити, щоб у заварювальному чайнику не залишилося води.
8. Перша заварка зливається, тому що ми промиваємо чай.
9. Далі заварюємо чай, орієнтуючись на свої смакові уподобання, за міцністю стільки разів, скільки вважаємо за потрібне.
10. Для зручного заварювання описаним вище методом протоки можна робити це на чайній дошці (чабань)
Якщо ви заварюєте пресований пуер, майте на увазі, що він «розходиться» трохи довше, ніж розсипний чай. Особливо це стосується пресованих "чайних голів" або "грудок". Такий чай варто довше потримати при першій заварці. Найбільш повно вони розкриваються при варінні на відкритому вогні. Розламувати пресовані пуери зручно спеціальним ножем для пуера, іншим притупленим, але не надто тупим предметом чи просто руками. При розломі бажано зберігати цілісність листа.
Швидке заварювання чаю
Існує велика кількість способів швидкого заварювання з використанням мінімуму посуду. Такі способи хоч і не можна назвати ідеальними, проте вони дозволяють максимально спростити заварювання, коли часу на повноцінне чаювання немає.
Найбільш зручний, на нашу думку, спосіб:
1. Вода кип'ятиться до перших бульбашок.
2. Ополіскується окропом великий скляний чайник (1-1,3 л).
2. Кладеться 10-20 гр. чаю*.
3. Настоюється близько 5-8 хвилин*.
4. Через сито проливається лише настій (без листа) у термос.
5. Далі термос можна взяти з собою в дорогу або пити одразу - залежно від поточної необхідності.
Такий спосіб дуже добрий тим, що чай довго залишається гарячим, і при цьому не перезаварюється.